Wat is dim sum?

Samenvatting Artikel

Wat is dim sum feature image 02

Alles over dim sum

Ben jij benieuwd wat dim sum is en hoe je dit het beste kunt eten? Dim sum bestaat uit diverse kleine eenhaps gerechtjes. Deze gerechtjes kunnen zoet zijn, maar ook hartig. Je kunt ze zowel koud als warm serveren. Ook worden er verschillende manieren gebruikt om dim sum warm te maken, namelijk stomen, bakken of frituren. Dim sum kunnen kleine broodjes zijn, maar ook dumplings, loempiaatjes, wraps, puddinkjes of kleine taartjes. Dim sum betekent ‘het hart rakend’. Hiermee wordt bedoeld dat dim sum kleine hapjes zijn om een indruk te maken. Het stilt niet de grote honger, maar is de perfecte snack voor tussendoor. In dit artikel vertellen wij je hoe dim sum ontstaan is, welke soorten dim sum er zoal zijn en hoe je deze heerlijke hapjes eet. Lees snel verder!

Ontstaan dim sum

Dim sum ontstond in de tweede helft van de 19e eeuw en komt oorspronkelijk uit de theehuizen in de stad Guangzhou. De uitbaters van de theehuizen ontdekten toe dat thee de spijsvertering bevordert. Hierdoor begonnen ze kleine hapjes te serveren aan arbeiders en handelsreizigers die bij hun theehuizen stopten voor thee. En zo kwam dim sum tot stand. Nog steeds wordt dim sum in China vaak ‘s ochtends gegeten als een soort brunch. Hier wordt standaard thee bij geserveerd. Een dim sum maal bestaat vaak uit 3 of 4 stukken dim sum. In Chinese restaurants worden deze geserveerd op torens vol stoommandjes.

Soorten dim sum

Er zijn verschillende soorten dim sim. De volgende soorten zijn erg bekend en zeker aan te raden om eens te proeven:

– Dumplings gevuld met vlees, vis of groente. Deze wordt eerst gebakken, vervolgens gestoomd en dan opgebakken.
– Gefrituurde garnalen toast.
– Gestoomde dumplings in een velletje van tarwe, gevuld met gehakte garnalen en varkensgehakt.
– Gestoomde dumplings in een velletje van tarwe en tapioca, gevuld met garnalen.
– Gestoomde luchtige witte broodjes gevuld met kip, varkensvlees of een zoete puddingachtige vulling.

Zo eet je dim sum

Doordat er zoveel verschillende soorten dim sum zijn, is ook de manier waarop dim sum gegeten wordt iedere keer weer anders. Sommige dim sum eet je met je handen, andere soorten met een lepel en ook veel soorten dim sum met speciale eetstokjes. Dim sum kan ook worden geserveerd met een saus of dip. Dim sum bevat soms ook botjes en kan worden gekluifd. Er zijn ook soorten dim sum waarbij je eerst een papiertje eraf moet halen voor je het eet. Wil je zelf dim sum gaan maken, dan heb je dus verschillende opties om dit te doen.

Lekker te combineren met dim sum

Misschien vraag je je af: als dim sum de honger niet helemaal stilt, wat kan ik hier dan nog lekker mee combineren? Er zijn verschillende hapjes die zeer goed samengaan met dim sum. Hierbij kun je denken aan:

– Misosoep
– Koreaanse salade- Wortelsoep
– Ramen
– Pad thai
– Rijst
– Roerbakgroente

Ga jij ook zelf dim sum maken of een keer proeven in een restaurant met uitstekende dim sum? Dim sum is wat ons betreft in elk geval een echte aanrader!

Het belang van thee bij Dim Sum

Dim Sum zijn kleine gerechten en worden geserveerd op kleine schaaltjes of borden. Lees hier meer over het belang van thee bij Dim Sum.

Waar kun je dim sum eten?

Ben jij benieuwd waar je dim sum kunt eten? Er is niets lekkerders dan het eten van dim sum.

Dim sum restaurants in Nederland

Zoek jij de beste dim sum restaurants in Nederland? Dim sum is werkelijk overheerlijk.

De Chinese keuken: dim sum en meer!

Ben je op zoek naar de lekkerste gerechten uit de Chinese keuken?